Miért kell-különösen a fogyókúra alatt-sok folyadékot inni?

Szerző: | jún 30, 2017

A legalapvetőbb elem

Mindannyian tudjuk, hogy a víz nélkülözhetetlen az élethez. Ha folyadékháztartásunk egyensúlyi helyzetben van, akkor testsúlyunk több mint 50%-át (felnőtt férfiaknál 60%, nőknél – a nagyobb testzsír-százalék miatt – 50%) víz alkotja.

Mindennapi életünk során egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészséges táplálkozás. A kiegyensúlyozott étkezésen belül vagy azon túl a megfelelő minőségű és mennyiségű folyadékfogyasztásra is nagy figyelmet kell fordítani, különösen a nyári, meleg időszakban.

Sajnos az emberek zöme nem iszik elegendő mennyiségű folyadékot. Amikor a szervezet folyadékot veszít, akkor a vízzel együtt ásványi sók is távoznak a szervezetből, melyeket pótolni kell. Ezt ásványi sókkal, vitaminokkal, nyomelemekkel és vizet egyaránt tartalmazó változatos étrenddel és fokozott folyadékfogyasztással biztosíthatjuk.

A víz iránti igényünk a legtöbb dologhoz hasonlóan egyénfüggő illetve sok tényező (belső és külső) befolyásolhatja azt. De egy felnőtt ember átlagos napi vízfogyasztási mennyisége körülbelül 2-3 liter.

A szervezet kiegyensúlyozott működésében a víznek összetett szerepe van. Egyrészt biztosítja a megfelelő vérkeringést és vérnyomást. Másrészt részt vesz az emésztési és felszívódási folyamatokban, a tápanyagok szállításában és a méreganyagok kiválasztásában. Ezen kívül még segít az egészséges sav- bázis egyensúly megtartásában illetve szabályozza a vizelet hígítását és a testhőmérsékletet.

A szervezet akkor működik zavartalanul, ha a folyadékfelvétel és folyadékleadás (a szervezetbe jutó és termelődő illetve onnan távozó víz) mennyisége egyensúlyban van a szervezetben. Tehát, ha a vízháztartás egyensúlya megbillen, akkor vízhiányos állapot lép fel (a szervezet kiszárad-dehidráció), melynek számos káros következménye lehet. Csak kevesen tudják, hogy már 2%-os folyadékvesztés esetén is csökken a szellemi, és a fizikai teljesítőképesség, ezáltal csökken az állóképesség.

Vízhiány tünetei:

         →  fáradékonyság, gyengeség, kimerültség,

         → koncentrálóképesség csökkenése,

         → szédülés,

         → fejfájás,

         → nyugtalanság, zavartság,

         → szapora légzés, szívdobogásérzés,

         → izomgörcsök,

         → a szervezet kiszáradása.

         → szomjúság

         → vér sűrűsége növekszik

A folyadék és a fogyás kapcsolata

Számos tanulmány szerint fél liter víz fogyasztása 24-30%-kal növelheti az anyagcserét akár 1,5 órán keresztül. Az időzítés nagyon fontos , mivel az ivóvíz fél órával az étkezés előtt a leghatékonyabb.

Vizsgálatok szerint már napi 1-2 liter víz is elegendő ahhoz, hogy segítsen a súlycsökkenésben, különösen akkor, ha azt étkezések előtt fogyasztják, ahogy korábban már írtam. Ez annak köszönhető, hogy a víz egyaránt növeli a jóllakottságot és az anyagcserét is.

Fogyás szempontjából különösen fontos, hogy, ha valaki nem iszik elegendő mennyiségű folyadékot, akkor sajnos előbb-utóbb el fog hízni! Ennek egyik oka az, hogy már egy enyhe vízhiány is akár 3%-kal csökkentheti az anyagcserét. A másik pedig az, hogy a szomjúságot -gyakran tévesen- éhségnek érzékeljük. Tehát, ha nem iszunk eleget, akkor többet fogunk enni a kelleténél.

Összességében azt mondhatjuk, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék (különösen étkezés előtt) jelentős súlycsökkenési előnyökkel járhat, különösen akkor, ha egészséges táplálkozással kombinálódik.

Ahogy azt már tudjuk napi 2-3 liter az ajánlott folyadékfogyasztás, amit még a testmozgás vízvesztesége is növelhet. Kutatások szerint a bőséges folyadékfogyasztás az energia leadást is növeli, ezáltal segít a testtömeg megőrzésében illetve csökkentésében is, nem mellesleg segít a méreganyagok eltávolításában is.

Ne felejtsd el, hogy rengeteg ételből és italból is kaphatsz vizet, mint például a kávéból, a teából, a húsokból, a halakból, a tejből, és különösen a gyümölcsökből és zöldségekből.

Kutatások kimutatták, hogy az italok sokszínűsége jelentős szerepet játszik a folyadékszükséglet kielégítésében. Mivel kevés ember képes kizárólag 2-3 l vizet vagy ásványvizet inni és semmi mást. Ugye ez egy idő után nagyon unalmassá válhat és vágyunk más ízekre is. A szomjúságodat különféle üdítővel csökkentheted, de sajnos nem minden egészséges a szervezetedre. Mindenképp kerülnöd kell a kalóriadús, magas cukortartalmú, koffeint és alkoholt tartalmazó üdítőket. A legjobb a csapvíz, az ásványvíz, gyógy- vagy gyümölcsteák, vagy a hígított gyümölcslé.

A világ legjobb itala a Víz! – Ez egy alapvető kijelentés. Én mégis azt állítom, hogy a világ legjobb itala a tea! Hogyan? Egyszerűen, gondolj csak bele! Maga a tea nem más, mint színtiszta, kórokozóktól mentes forralt víz, amit élvezetessé teszünk különféle finomabbnál finomabb gyümölcsökkel, gyógynövényekkel és füvekkel. Persze más italok fogyasztásával is tudunk vizet juttatni a szervezetünkbe, viszont szinte minden egyéb ital tartalmaz valamilyen káros összetevőt.

Az egyes üdítőitalok és alkoholos italok kifejezetten egészségtelen alapanyagokkal készülnek. Még az egészségesnek bélyegzett gyümölcslevek is felesleges és a szervezet számára értéktelen cukrokat tartalmaznak. A különféle tejalapú italok nagy mennyiségben tartalmaznak tejcukrot és zsírt, melyek nagy mennyiségben szintén terhelik a szervezetet és hozzájárulnak az előnytelen testkép kialakulásához. Tehát összességében mégis igaz az a kijelentés, hogy a tea a világ legjobb itala!

NÉZD MEG KÍNÁLATUNKAT!

Kérdésed van? Írj bátran!

info@biolent.hu

© 2016-2018 Biolent

Kövess minket!